БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ - 2019

ЦИК "изгуби" преференциите от машинния вот

От общо 3-те хиляди секции с машини, в общо 1139 са констатирани некоректни крайни протоколи, обобщават от института. Данните за преференции от протокола на машината не са отразени или се разминават в двата протокола. В 80-та столична секция са гласували общо 231 граждани – от тях 110 с машина. Според общия протокол, от гласуването с хартиени бюлетини и с машина, преференциално са гласували 65 избиратели. Данните от самостоятелния машинен протокол обаче показват, че 60 от гласувалите с машина избиратели са отбелязали и преференция.

Купеният вот на Европейските избори се е доказвал с преференции за хора на по-задни места в листите

Жители на малки общини и села от Северозапада разкриват за купуването на гласове покрай изборите за Европейски парламент.

Пет партии изпращат свои представители в новия Европейски парламент

Към 7 часа на 27 май, Централната избирателна комисия е обработила 61.24 процента от протоколите от РИК.

Над 26% e избирателната активност към 15:00 ч. (обновена)

Избирателната активност днес е по-ниска в сравнение с предишните европейски избори през 2014 г. Тогава към 13 ч гласувалите са били 19,05%.

Президентът Румен Радев гласува

Президентът Румен Радев призова за висока избирателна активност, след като даде своя вот. По думите му, днес и Европа и България са на кръстопът, а днешните избори са от изключителна важност за бъдещето на обединена Европа.