БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Политика

Намаляването на партийната субсидия се отлага
Намаляването на партийната субсидия се отлага

Намаляването на партийната субсидия се отлага, няма доклад за второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. 

ГЕРБ и ДПС сe разбраха за отворено финансиране на партиите
ГЕРБ и ДПС сe разбраха за отворено финансиране на партиите

В началото на днешното пленарно заседание от БСП поискаха отлагане на точката в дневния ред, свързана с второ четене на Закона за бюджета, с който субсидията става 1 лев за получен глас. Социалистите настояха за повече време между двете четения, за да има време за допълнения и нови предложени. Управляващите, очаквано, не се съгласиха. От ГЕРБ бързат с промяната, защото финансовият министър Владислав Горанов обеща новите суми да влязат в сила от 1 юли тази година.

Политика | 26 Юни, Сряда 19:38ч.
СУ-25 ще бъдат ремонтирани от руски специалисти

Руските щурмови самолети Су-25, които са на въоръжение у нас, ще бъдат ремонтирани от руски специалисти, но на българска територия. Това предложение е направила председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред руския външен министър Сергей Лавров. Двамата са имали среща в Москва вчера в рамките на официалната визита на Караянчева в Русия.

Политика | 26 Юни, Сряда 15:44ч.
Депутатите отложиха партийните консултации за намаляване на субсидиите

Очаква се срещите, инициирани от Обединени патриоти да стартират от утре.

Политика | 20 Юни, Четвъртък 17:38ч.
Побългарен модел на американското партийно финансиране...

Това заяви д-р Борислав Цеков по отношение на внесените от ДПС предложения за изцяло частно финансиране на политическите формации, без таван на даренията.

Политика | 18 Юни, Вторник 09:55ч.
БСП организира среща за размера на партийните субсидии

В парламента днес проведе среща между групите на БСП и ДПС за размера на партийните субсидии. Разговорите са по покана на социалистите. Левицата инициира срещи, за да може между първо и второ четене на законопроекта за намаляване на субсидиите да внесе предложение. Депутатите вече приеха размер от 1 лев на глас по предложение на ГЕРБ, но останалите партиите изразиха мнение, че може да се намери по-оптимален вариант, за да не се превръщат политическите сили в напълно зависими от икономически интереси и групировки.

Политика | 12 Юни, Сряда 11:11ч.
Народното събрание гласува драстичното орязване на субсидиите за партиите

Предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на получен глас, ще гласуват днес депутатите. Промените в Закона за държавния бюджет са трета точка в дневния ред на парламента. Припомняме, че новите текстове бяха скоростно вкарани в Народното събрание миналата седмица, след като Бойко Борисов и Владислав Горанов се ядосаха на БСП след скандала с увеличените не по закон партийни субсидии. Социалистите поискаха оставката на финансовия министър, прокуратурата също обяви, че има престъпление във финансовото ведомство.
 

Политика | 10 Юни, Понеделник 19:39ч.
България и Македония с общ призив за бързо изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура между двете страни

В изказванията си двамата външни министър наблегнаха на необходимостта от ускорено изграждане на транспортен коридор номер 8, който ще осигури по-добрата свързаност в региона. Захариева припомни, че двете страни са създали обща работна група, която да работи по проекта, както и че България и Македония все още нямат железопътна свързаност помежду си.

Политика | 09 Юни, Неделя 15:47ч.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова осъди вътрешнопартийното напрежение в Левицата

Изборът на Петър Витанов е дошъл демократично след тайно гласуване, а не с решение на Изпълнителното бюро или еднолично от председателя. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова прикани съпартийците си за смирение.
 

Политика | 07 Юни, Петък 18:19ч.
България може да плати наведнъж сумата от 2 милиарда за изтребителите F-16

В същото време министърът на отбраната Красимир Каракачанов настоява страната ни да продължи преговорите за по-ниска цена със Съединените щати.

Политика | 06 Юни, Четвъртък 17:38ч.
Oбщински съветници от БСП обвиниха община Ловеч в пълно бездействие по време на кризисни ситуации

Извънредно заседание на ОбС беше свикано в Ловеч по настояване на местни бизнесмени, чиито складове в Северната индустриална зона се оказаха под вода по време на обилен дъжд в края на април. В своето решение съветниците са записали, че кметът на община Ловеч се задължава да извърши контрол на действията на щаба за изпълнение на Общински план за защита при бедствия, както и да разпореди за извършване на почистване на дерета, канали и улични канавки. Според представители на БСП обаче това решение не е изпълнено и месец след взимането му. След силните дъждове преди дни, месец след влизане на решението в сила, складовете на три фирми отново бяха под вода, а заради непочистени дерета бяха наводнени къщи в четири села и беше разрушена инфраструктура.

Политика | 06 Юни, Четвъртък 16:58ч.
Скоростно бюджетната комисия прие партийните субсидии да са 1 лев

Почти без дебати и набързо бюджетната комисия одобри на първо четене промените в Закона за държавния бюджет, с които партийните субсидии стават 1 лев на получен глас. До 30 юни тази година ще се изчисляват на база 11 лева на глас, а от 1 юли до 31 декември 2019-а ще са по 1 лев. БСП не участва в гласуването. А от ДПС обявиха предложението за популизъм.