БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

10 лв. на загинал човек е обезщетението за трагедията край Своге

За това сигнализираха в отворено писмо засегнатите от трагедията.

При катастрофата загинаха 20 души, след като автобус се преобърна и изхвърча от пътя. Две валидни застраховки, би трябвало да гарантират обезщетения на близките на жертвите. Причините за трагедията е пътната настилка и грешките в проектирането на реновирания участък. 

Едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука". Тук сумата е фиксирана и е в размер на 50 000 лв., като тя трябва да се раздели между наследниците. Процедурата обаче е сложна и тромава. Необходими са 5 документа, за да бъдат изплатени парите.Въпреки това те са били представени в застрахователното дружество още през септември миналата година. 
Първоначално „ Бул Инс“ е отказвал да плати, но след жалба до Комисия за финансов надзор,са изплатили по 10 лв. с аргумента, че фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", преди курса както е по закон.Заради трагедията с поста си се разделиха трима министри от кабинета, както и че беше сменено и ръководството на пътната агенция. Припомнят и за повдигнатите обвинения.