БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

100 ХИЛЯДИ ЕВРО Е МИЗАТА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ АРЕСТА?

ШОКИРАЩО РАЗСЛЕДВАНЕ НА АКФ

100 хил. евро. - толкова струва специализираният съд да пусне задържан от ареста. Това става ясно от ново разследване на организацията "Антикорупционен фонд". То разказва историята на ресторантьора Веселин Денков, който през миналата година беше задържан за участие в престъпна група, с обвинения за лихварство и финансиранена антиправителствените протести. Бизнесменът прекара 9 месеца в ареста. Разговорите за предаване на пари за евентуалното му освобождаване се водят с жена му – бившата "Мис България" Ивайла Бакалова.

Кой, как и срещу колко урежда развитие на дела и освобождаване от арест в специализирания съд? ТОВА разследва ИЗЛЪЧЕНИЯ ДНЕС първи епизод ОТ ПОРЕДНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА АКФ. Ивайла Бакалова е записала всичките си проведени разговори с адвокати и консултанти, част от които сами са я потърсили за да предложат услугата да освободят мъжа й Веселин Денков от ареста.

Един от записаните разговори e с адвокат Емил Писков, бивш служител на ДАНС и ГДБОП. Пред Бакалова той обяснява, че освобождаването на Денков би струвало поне 100 хил. евро и може да отнеме около месец. Kазва ѝ, че няма смисъл решението за арест да се обжалва пред апелативния съд, защото няма да бъде пуснат.

На въпроса на Бакалова с кого ще говори за решаване на проблема, Писков отвръща:

"Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палиме свещичка, молиме се. Кой с кой говори теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат".

Другият човек, с когото Бакалова обсъжда освобождаването на бизнесмена Денков, е Мартин Божанов. Той се представя за консултант. Работи заедно с Писков.

"Ако се лутате само, че той е много невинен и съдът е много натиснат, тогава само ще се въртите в тоя омагьосан кръг и той ще стои вътре", казва консултанта Мартин Божанов на съпруата на задържания.

Тя, от своя страна му обяснява, че има контакти с посолства, на което получава следния отговор:

"Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолството, но може да събере и посолството при него и да им гледа мерки и на тях. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда".

И Писков, и Божанов отричат да са участвали в корупционна схема.