БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

108% скок на парното искат в Габрово, само 3 на сто в София

108% скок на парното искат в Габрово, само 3 на сто в София

Претенциите за по-високи тарифи на топлофикациите са заради поскъпването на въглеродните емисии

Стряскащ скок на цената на парното от юли поискаха различни топлофикационни дружества в страната. Един от основните им аргументи е поскъпването на въглеродните емисии, които те плащат заради използваните въглища. Диапазонът на предлаганото увеличение на тарифите от 8 до над 100 процента, предаде БНР.

Най-голям скок – със 108 %, е поискало габровското дружество, което работи на въглища. Между 12 и 48 на сто увеличение са поискали останалите три въглищни ТЕЦ-а в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-голямо поскъпване – с 88%, настоява Топлофикацията във Велико Търново, а за най-малко – с 3 процента Топлофикация София.

Дружествата в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград искат промяната в цените да е между 7 и 22 на сто.

При тези предложения най-скъпа ще е топлоенергията в Габрово и Велико Търново, където 1 мегаватчас ще доближава 200 лева, а най-малко ще струват парното и топлата вода в Бургас и Сливен – около 80 лева.

Практиката от последните години показва, че обикновено дружествата искат много по-високи цени, които енергийният регулатор намалява.

Следващите два месеца експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране ще правят изчисления, за да решат с колко точно ще поскъпне топлоенергията от 1 юли.