БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

12 СТРАНИ ОТ ЕС, ВКЛЮЧИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ, ИСКАТ ЕК ДА ФИНАНСИРА ГРАНИЧНИТЕ ОГРАДИ СРЕЩУ МИГРАНТИ

Министрите също така настояват ЕК да коригира правилата за влизане през външната си граница

България и още 11 европейски държави, които имат външни граници в ЕС, поискаха Европа да се огради със стена от мигрантите. Министрите също така настояват ЕК да коригира правилата за влизане през външната си граница.

В писмо, изпратено от вътрешните министри, се посочва, че физическите бариери са ефективна мярка за защита на границите, която обслужва интересите на целия ЕС, а не само на страните членки на първа линия.

Писмото е подписано от министрите на вътрешните работи на Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия.

Документът е изпратен точно в разгара на мигрантската криза по границите на страните от ЕС с Беларус. Мигрантите са предимно от Афганистан и Ирак, които пътуват до Минск и оттам пресичат границите с Латвия, Литва и Полша.

Около 4000 души са влезли в Литва, около 2000 в Полша и Латвия през последните няколко месеца. Трите страни обявиха извънредно положение в граничните си с Беларус региони и приеха нови ограничения за молбите за убежище.

Междувременно днес вътрешните министри на ЕС се събират, за да обсъдят миграционния натиск върху външните граници на блока.