БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

12-ти април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

12-ти април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на "Спутник" - първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 61 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

 

Снимка: Юрий Гагарин преди полета в Космоса

Снимка: Ракетата-носител Р-7 с космическия кораб "Восток-1" на космодрума "Байконур" - 12 април 1961 г.

 

Снимка: Публикация във в-к "Комсомольская правда" за полета на Юрий Гагарин 


Авиацията  е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. Космонавтиката (от древногръцки κόσμος: - Вселена и ναυτική: - мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

През 1896 година Константин Циолковски започва да пише най-значимия си труд -  „Изследване на космическото пространство с помощта на реактивния двигател“. В тази книга са засегнати проблемите на използването на ракетните двигатели в космоса – навигационните механизми, доставката и транспортирането на горивото и други. С идеите, засегнати в книгата му Циолковски се счита за баща на съвременните космически полети

Снимка: Константин Циолковски

Големият руски учен Константин Циолковски не само поставя теоретичното начало на "звездоплаването", но днешните космически полети в най-големите им подробности са предвидени и описани от него с поразителна точност. Животът и работата на орбита, излизането в открития Космос с привързването, преходните камери, слънчевите батерии, оранжериите на кораба... Предвидено е и храненето, и спането в безтегловност. Двама "негови" космонавти за пръв път кацат на Луната и се връщат на родната планета, като се "приводняват". Циолковски отчита дори тяхното дишане и кръвно налягане!

Снимка: Чертеж на първия космически кораб на Циолковски (от ръкописа "Свободно пространство", 1883)


Много са сбъдналите се предсказания на великия учен. Пак на него принадлежат идеите за "въздушната възглавница" и "електронната медицина", както и за аеродинамичната тръба. Той предсказва възможността за съществуването на изотопите, предупреждава и за опасностите от ядрените удари, търси пътища за обуздаване на енергията на привличането...

Терминът "космонавтика" е въведен от Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със "Спутник - 2" във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен съветския кораб "Спутник 5" с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.
Върховият момент в усвояването на Космоса настъпва на 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек, съветският космонавт Юрий Гагарин и по-късно този ден е обявен за Международен ден на космонавтиката.

На 15 ноември 1910 г. за първи път в небето на България се издига апарат по-тежък от въздуха. Руският летец Борис Маслеников, пилотиращ биплан Fаrman III, е първия, които излита със самолет над родината ни. Заедно с него е и русенецът Васил Златаров, по това време командир на Въздухоплавателното (балонното) отделение към българската войска. Демонстрационните полети на Маслеников са организирани от новосъздадения тогава Български аероклуб и целят да популяризират авиацията у нас.

Снимка: Васил Златанов - Първият българин, полетял на самолет над България

Снимка от първия полет на самолет над България

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков заедно с наблюдателя Продан Таракчиев извършват първия боен полет в историята на българската авиация като бомбардират турските позиции пред крепостта Одрин. Това е и първата бомбардировка от самолет в Света!

Снимка: Самолет „Албатрос”, с който поручиците Радул Милков (седнал в аероплана) и Продан Таракчиев извършват първи боен полет над Одрин

Снимка: поручик Радул Милков

Трябва да се отбележи приноса на България за изучаването на космическото пространство. Нашата страна участва с множество научни проекти и уреди за изследване на космичекото пространство. България една от трите държави в Света, която произвежда космическа храна.

Повод за национална гордост са и двамата български космонавти - Георги Иванов - летял от 10 до 12 април 1979 г. на кораба "Союз 33"  и Александър Александров летял от 7 до 17 юни 1988 г. на кораба „Союз ТМ-5. Подготвял се е и трети български космонавт - Красимир Стоянов, но поради настъпилите промени прес 1989 г. подготовката му е била прекратена.  

Снимка: Георги Иванов - първият български космонавт

Снимка: Александър Александров - вторият български космонавт

 

През 2011 г. Общото събрание на ООН обявява 12 април за Международен ден на космическия полет на човека.

Тази година денят на космонавтиката ще бъде отбелязан дистанционно в Русия заради пандемията коронавирус, съобщи РИА Новости. Традиционният гала-концерт в Кремъл беше предварително преместен за есента, а вместо това празничните събития ще се провеждат онлайн.

Поздравяваме всички свързани с авиацията и космонавтиката! 

Заглавна снимка: Излитането на ракетата Р-7 с космическия кораб 'Восток-1", на чийто борд е летецът-космонавт Юрий Гагарин 


Автор: Web редaктор - БСТВ
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_98d09e1cca396d2647a1dbec45cf0733.png