БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

142 години от Освобождението на България

142 години от Освобождението на България

Тържествата на връх Шипка също бяха отменени, но въпреки това днес на Паметника на свободата се очакват хиляди хора

Отбелязваме Националният празник на България. На този ден през 1878 година в Сан Стефано, градче близо до Цариград, Русия и Турция подписват мирен договор, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) и очертава границите на Санстефанска България.

За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския мирен договор“. Като ден на Освобождението на България Трети март е честван за първи път през 1888-ма.

142-та годишнина от Освобождението на България ще бъде отбелязана с молебен и церемония по издигането на националния флаг.

В 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен. Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния воин. В 12 часа пред Администрацията на Президента на Република България ще има тържествена смяна на караула. Вечерта, на площад „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка.

Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там. Президентът Румен Радев също отмени държавния прием по случай националния ни празник.

Тържествата на връх Шипка също бяха отменени, но въпреки това днес на Паметника на свободата се очакват хиляди хора. Президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на Националния празник на връх Шипка, а старозагорският митрополит Киприан обяви, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите воини, напомня БНР.

Въпреки отмяната на тържествените чествания на Шипка ще се проведат църковните ритуали. Държавният глава Румен Радев също планира да остави цвета пред Паметника на свободата. На върха президента ще отправи и приветствие по случай Националния празник на България.

От 09.30 часа Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Старозагорския митрополит Киприан. В свое обръщение владиката обяви, че ще отслужи и заупокойна молитва в памет на загиналите воини пред Паметника на свободата. „Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България“, посочва митрополитът в своето обръщение.

В Пловдив по повод 142-та годишнина от Освобождението на България и Националния празник на страната митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм „Света Богородица“

Преди церемонията пловдивчани могат да се включат и в традиционния  „Поход на свободата“, организиран от Комитет  „Родолюбие“. Шествието ще потегли от подножието на хълма и ще бъде предвождано от членовете на комитета, които облечени в автентични костюми ще носят и копия от знамената на българското опълчение.

С панихида по-късно през деня на Централните гробища ще бъде почетена паметта на загиналите български опълченци. Вечерта  пред Военния клуб ще се проведе тържествена заря-проверка  с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон.

От 9.30 до 17 часа в Стария град  ще работи с вход свободен за посетителите Експозицията „Българско Възраждане“ на Регионалния исторически музей.

По повод националния празник, БДЖ организира празнично пътуване с еталонният теснолинеен влак "Родопи". Той ще тръгне от гара Септември в 8.35 часа към Якоруда. Пътуването през Чепинското дефиле ще бъде съчетано с празнични викторини и много изненади, каза председателят на сдружението "За теснолинейката" Кристиян Ваклинов:

"Третомартенското пътуване се случва за пети път. В Якоруда ще има местна патриотична програма. Надявам се времето да е хубаво, за да направим в центъра на града и едно голямо хоро".