БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

144 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг

144 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг

Днес корабът-музей "Радецки" продължава да съхранява спомена за събитията от 1876 година

На този ден великият български революционер и поет Христо Ботев и неговите другари тръгват по пътя към безсмъртието.

„Настъпи 17 май 1876 година, ден многоочакван, ден в който трябваше да се мре. 17 май беше ден, в който наново емблемата на българския народ високо да се издигне, ден, който ни тикна в борба кръвна с вековния враг. Що бе се още зора пукнала, на изток небосклонът се червенееше на талази-талази, тихият ветрец полъхваше по Дунава, когато коминът на „Радецки” се задими, а самият той гордо-гордо почна да пори мътните дунавски вълни.”

С тези емоционални думи четникът от Ботевата чета Никола Кючуков описва утринта на съдбоносния 29 май 1876 г. (17 май по стар стил), когато близо 200-те „обикновени пътници”, качили се на борда на австро-унгарския параход „Радецки” слизат на Козлодуйския бряг като добре въоръжени и подготвени воини, непоколебими в решимостта си да влязат в битка с тиранина и да оставят костите си в земята, която е тяхно отечество.

„Корабът Радецки” се превръща в символ на величествения подвиг на Христо Ботев и неговите четници. 90 години по-късно на Козлодуйския бряг отново акостира параход с легендарното име, построен в резултат на безпрецедентна дарителска кампания, обединила повече от милион българи, основно деца, в името на опазването на историческата памет. Днес корабът-музей „Радецки” продължава да съхранява спомена за събитията от 1876 година.