БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

15 км опашка от чакащи за Гърция се изви на "Кулата"

15 км опашка от чакащи за Гърция се изви на "Кулата"

ГКПП "Маказа" продължава да пропуска туристи втори ден въпреки забраната

Близо 15 километра е опашката от чакащи автобуси, камиони и леки автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“, съобщи БНР, позовавайки се на информация от Гранична полиция. 

Причината за изключително натовареното движение  е затварянето на всички останали гранични пунктове за преминаване на туристи от 1 юли. Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси и на границата си със Северна Македония, което означава, че целият трафик от Европа се насочва през "Кулата". През последните три часа колоната от чакащи камиони, леки коли и автобуси е стигнала до разклона за Петрич и продължава да расте. Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките власти, допълват от Гранична полиция.

От 1 юли за вход в Гърция задължително се изисква QR код, данните за който се подават онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-късно до 48 часа преди пътуването, след което кодът се получава на имейл. Туристите биват проверявани за този код избирателно на границата, на част от тях се правят и тестове за коронавирус. По данни на служители от гранична полиция и пътуващи, продължават да бъдат тествани основно сърби.

Междувременно към 14:00 ч. продължава свободният достъп на туристи през ГКПП "Маказа", но не е ясно докога. Местната власт в област Еврос, както и хотелиерите се обърнаха към гръцкия премиер Кириякос Мицотакис.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъмът на туристическия сезон", посочват те. Въпросът достигна до парламента в южната ни съседка, където предизвика остра реакция на опозицията. Според гръцките медии, вероятно реакцията на местната власт в Еврос остави отворен граничен пункт „Маказа“, откъдето и днес преминаваха леки автомобили с туристи и микробуси. Влизаше се дори с QR код за вход през "Кулата". 

Днес се очакват първите резултати от над 4500 PCR теста на чужденци, направени през вчерашния ден на всички гранични пунктове на Гърция. Летищата на островите се обслужват от екипи на военни лекари, които вземат избирателно тест за коронавирус от пристигащите. Говорителят на правителството Стелиос Пецас съобщи, че при висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на пътуващи от някои държави.

Пътна полиция у нас припомня, че съгласно нареждане на Министерството на транспорта е фиксиран броят на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В стандартен (до 7-местен) автомобил имат право да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.

Източник: Сега