БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

153 жалби и сигнали за нарушения са постъпили в ЦИК до момента

153 жалби и сигнали за нарушения са постъпили в ЦИК до момента

Постъпили са и 26 сигнала за нарушения на избирателните права, 34 за предизборна агитация в деня на изборите и 4 за купуване на гласове

153 жалби и сигнали за нарушения са постъпили в ЦИК до момента. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По негови данни най-много са тези за организацията на изборния процес - 89. Постъпили са и 26 сигнала за нарушения на избирателните права, 34 за предизборна агитация в деня на изборите и 4 за купуване на гласове.

От прокуратурата пък съобщиха, че са образувани 65 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и изборни престъпления.  

Десет от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.

Разследвания се провеждат в Балчик, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Видин, Враца, Горна Оряховица, Девня, Дупница, Елена, Златоград, Исперих, Каварна, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Монтана, Омуртаг, Оряхово, Павликени, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свищов, Севлиево, Сливен, Сливница, Смолян, Тетевен, Тутракан, Царево, Шумен, Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Специализирана прокуратура.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 са с предмет престъпления, свързани с изборите. 10 души са привлечени като обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

Източник: Дума