БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

17 ДОСТИГНАХА ЖЕРТВИТЕ ПРИ СТРЕЛБАТА В ИЖЕВСК

В руската република Удмуртия, където се случи трагедията, е обявен тридневен национален траур

Броят на убитите при вчерашната стрелба в училище в Ижевск достигна 17 души, сред които 11 деца. Повече от 20 са ранените. В руската република Удмуртия, където се случи трагедията, е обявен тридневен национален траур.

Централният офис на руския Следствен комитет разследва случая. Извършителят е бивш възпитаник на училището, 34-годишният Артем Казанцев, който е страдал от шизофрения и се е водил на отчет в психиатрично заведение. Мъжът носел черна тениска с нацистка свастика. По време на стрелбата учениците, заедно с учителите, са се барикадирали в класните стаи.

Според Следствения комитет стрелецът е бил въоръжен с два газови пистолета, преработени в домашни условия за бойни патрони.

Според очевидци, след като убил двама пазачи и всички, които не са имали време да се скрият, стрелецът започнал да проверява заключените класни стаи. След известно време нападателят се е самоубил. Според вестник "Комерсант" по време на обиск в апартамента на Казанцев са открити доказателства за неговата страст към идеологията на неофашизма.