БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

3 МЕМОРАНДУМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

България и Република Северна Македония задълбочават връзките си в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия

България и Република Северна Македония задълбочават връзките си в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия. Това стана ясно след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София, завършило с подписването на 3 меморандума за сътрудничество.

Във встъпителните си думи българският премиер Кирил Петков заяви, че очаква реални резултати от разговорите между София и Скопие.

"Няма нищо по-добро от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, да имаме свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да говорим за европейска интеграция заедно, да следим внимателно общите теми, включително историята и човешките права. Неща, които са важни за евроинтеграцията"

Според премиера, започнатият диалог между двете държави ще замести "национализма и езика на омразата".
Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари за поканата и сърдечното посрещане. Той определи като успех днешната среща и разговорите между двете правителства, тъй като тя е само седмица след посещението на Петков в Скопие.

Днешното събитие е част от двудневната визита на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която пристигна у нас в понеделник. Двамата с българския министър-председател Кирил Петков ще имат разговор на четири очи. В края на съвместното заседание на двете правителства подписаха двустранни документи, а двамата премиери се направиха съвместно изявление за медиите.

Заседанието започна на фона на протест от представители на младежката организация на ВМРО, които настояват страната ни да не прави отстъпки в своята позиция по темата с отношенията ни с Република Северна Македония.