БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

39 на сто у нас не могат да плащат разходите си

39 на сто у нас не могат да плащат разходите си

Повече от половината българи се оплакват от финансов недостиг, показва проучване

В невъзможност да плащат разходите си за живот са 39% от българите, а 52% казват, че парите напълно контролират живота им. Около 41% от възрастните са недоволни от финансовото си състояние и само една трета са удовлетворени. Малко под 60% се притесняват да посрещат текущите си разходи. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Югоизточна Европа. 

Над половината българи - 51%, се оплакват от финансов недостиг през последните 12 месеца, но само 20% вземат заеми от семейство или приятели.  Финансовото състояние на 47% от българите ги заставя да се откажат от важни за тях неща.

Над 60% предпочитат да държат парите си вкъщи, ако имат нещо спестено.

Това показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за финансовата грамотност на възрастните в Югоизточна Европа. Проучването е проведено в България, Хърватия, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния.

Над половината българи - 51%, се оплакват от финансов недостиг през последните 12 месеца, но само 20% вземат заеми от семейство или приятели.  Финансовото състояние на 47% от българите ги заставя да се откажат от важни за тях неща. 39% са в невъзможност да плащат разходите си за живот, а при цели 52% парите напълно контролират живота им. Около 41% от възрастните са недоволни от настоящото си финансово състояние и само една трета са удовлетворени. Малко под 60% са отговорили, че се притесняват да посрещат текущите си разходи, и твърдят, че парите контролират живота им.

Най-висока в региона е финансовата грамотност в Молдова - 12,6%. Над 60% от възрастните в 7-те страни имат финансов контрол над домакинството и редовно планиран бюджет. От друга страна, доверието в пенсионните планове е ниско. Само 25% от възрастните в региона имат доверие в пенсионните си планове. В България процентът на недоверие е 39%.

Почти четири от всеки пет респонденти (78%) показват разбиране за концепцията за лихва по заем - най-много в Грузия (89%), а най-малко в България (70%). 51% в страната ни имат реална представа за стойността на парите, а 78% са наясно с текущата инфлация. Най-голям процент от анкетираните в Северна Македония, Румъния и България са оценили своите финансови знания като ниски или много ниски, съответно 35%, 33%, 32%.

Възрастните в Северна Македония (72%), Молдова (69%) и Румъния (68%) са най-отговорни за изразходването на средствата си и най-често имат планиран бюджет, в сравнение само с 50% в Хърватия, 53% в Грузия и 54% в България.

75% от гражданите на България твърдят, че следят финансите си, а 62% държат спестяванията си вкъщи. 29% се доверяват на банките за съхранение на парите си, а 4% ги влагат в недвижими имоти. Като цяло голям процент от българите (77,6%) спестяват парите си. 39,4% гонят дългосрочни цели, като 33,7% спестяват парите си именно заради такива цели. 18,5% предпочитат да харчат парите си вместо да спестяват, а 9,8% мислят само за днешния ден.

Източник: Дума