БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

4 ДНИ ПО 6 ЧАСА РАБОТНА СЕДМИЦА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ, В БЪЛГАРИЯ 9 ЧАСА РАБОТЕН ДЕН!

Българският бизнес, който е с най-ниска производителност и най-много корупция в Европа, иска увеличаване на работния ден от 8 на над 9 часа

България и Финландия се оказаха на различни полюси в становищата си за ефективното работно време.
Българското правителстство, работодателите и синдикатите готвят узаконяване на 9-часов работен ден, като за целта удвоят разрешения извънреден труд.
В същото време във Финландия сe обсъжда 4 дневна работна седмица по 6 часа дневно. Идеята не е нова. Тя е на премиера на Финландия Санна Марин, още от времето когато е транспортен министър.

Според министър председателката на Финландия 4 дена по 6 часа работа ще дадат на финландците възможност да прекарват повече време със семействата си. 34 годишната Марин, която е най-младият премиер в света смята, че хората заслужават повече време за любимите си хора, хобито и други аспекти на живота.
Предложението ѝ веднага било посрещнато с ентусиазъм от образователния министър - 34 годишната Ли Андерсон. В Швеция, 6-часовият работен ден бе тестван през 2015 г. Тестът показа, че служителите са по-доволни и щастливи.

През ноември и от Microsoft в Япония пък въведеха тридневен уикенд за своите служители. След тази мярка производителността е скочила с цели 40 на сто.

В същото време българският бизнес, който е с най-ниска производителност и най-много корупция в Европа, иска увеличаване на работния ден от 8 на над 9 часа. За целта работна група на работодателите, синдикатите и социалното министерство искат да вдигнат лимита върху извънредния труд от 150 на 300 работни часа годишно. Разхвърляни по броя на работните дни в годината, около 260, работният ден става средно 9 часа и 15 минути. Извънредният труд даже ще се включва задължително в колективния трудов договор.
Според вносителите това било много важно за търговията по време на различните празници, при складова резизия и въвеждане на нова информационна система.