БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

47 РАНЕНИ ПОЛИЦАИ СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ В СКОПИЕ СРЕЩУ ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

В парламента днес депутатите обсъждат спорното предложение

Почти 50 са ранените полицаи след поредната вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за евроинтеграцията на страната. Обстановката в центъра на северномакедонската столица вече е спокойна. Общината разчиства пространството пред парламента, където днес депутатите обсъждат спорното предложение.

Снощното шествие започна ранния следобед пред сградата на правителството, мина през моста на река Вардар, а след това покрай сградата на Министерството на външните работи, където имаше и призиви за оставка на външния министър Буяр Османи. Протестът бе подкрепен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше организиран на фона на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той беше в Скопие, за да призове политиците и обществеността да приемат френското предложение.

С падането на нощта напрежението ескалира. До сблъсъци се стигна след като около 30 протестиращи с качулки започнаха да хвърлят бомбички, камъни и коктейли Молотов срещу силите на реда. От пострадалите близо 50 служители на реда 12 са тежко ранени, а двама от тях са с в критично състояние. При сблъсъците са повредени полицейски коли, има и 11 задържани протестиращи.

Премиерът Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски разкритикуваха ескалацията на напрежението.

Парламентът на Македония трябва да се произнесе по предложението до края на седмицата. Управляващите одобряват приемането му, което предвижда и промени в Конституцията, за да бъде вписано в нея българското население в страната.