БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

490 ЛВ. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И 710 ЛВ. МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ПРЕДЛАГА КАБИНЕТЪТ

Правителството предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Правителството предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев, след заседание на Mинистерски съвет.

Минималната работна заплата да стане 710 лв., а 490 лв. да стане минималната пенсия от 1 януари, предвижда предложението. Това става като към предвидената в момента минимална пенсия се остави антикризисния бонус от 120 лв. Същите предожения направи БСП само преди няколко дни.

Над 750 хиляди души у нас работят на минимална работна заплата. Те сега получават 650 лв., които, по думите на министъра, са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство.

Кабинетът предлага и увеличение на детските надбавки, както и промяна в правото на получаването им. Всеки гражданин с доход до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20 процента. Това ще засегне 20 хиляди деца в България.
Значително е предложеното увеличение и майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст, като те се повишават от 380 на 650 лева.

Кабинетът няма да бави бюджета въпреки призивите на Асен Василев да го оставят за редовно правителство. Трябва да изпълним закона и да предпазим държавата, заяви Белчев.

Бюджетът трябва да бъде одобрен от кабинета на 17 декември и да влезе в НС. В него няма реформи, това я работа на депутатите, уточни министърът на финансите.