БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

5 години от трагедията в Одеса

5 години от трагедията в Одеса

На 2 май 2014 г. украински националисти подпалват сградата, в която се укриват преследвани от тях няколко десетки души.

В Одеса днес си спомнят за жертвите от трагедията в Дома на профсъюзите от преди пет години. Жителите на Одеса носят цветя при дома на профсъюзите по случай петата годишнина от трагедията от преди пет години. За реда в района следят около 2500 полицейски сложители. Следобедът е планиран траурен митинг и молебен. 

Междувременно с разрешение на украинските власти ще се проведе Митинг тна привържениците на партия "Национален корпус". Планира се те да минат по одеса с националистически и антируски лозунги. 
На 2 май 2014 година тълпа украитнски националисти притиска група привърженици на Антимайдана в сградата на Дома на профсъюзите в Одеса. Националистите започват да замерят зданието с коктейли молотов. Тези, които се опитват да се спасят, скачайки от прозорците са доубивани на земята. 

В резултат на случилото се загиват 48 души, сред които пенсионери и бременни жени. И до днес никой от виновниците за случилото се престъпление не е понесъл официално наказание. Загиналите все още не са почетени дори и с паметна плоча.