БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски

Събитието е едно от най-значимите в историята на Християнството и се случва няколко десетилетия след нахлуване на Османските завоеватели

С мълчаливо бдение и шествие по пътя за Рилския манастир десетки хора отбелязаха 550 години от пренасяне мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец.

В рило-манастирския метох „Орлица“, край Рилския манастир отбелязаха 550 години от пренасяне мощите на свети Йоан Рилски“ с бдение и църковни песнопения. Тленните останки на светеца Чудотворец са пренесени от последователи на рилския монах от старата българска столица Търново. 

"Тук е последната спирка , където мощите нощуват в метоха „Орлица“ . ПРЕСЕЧКА Оттук тръгва пътя на спасението. ПРЕСЕЧКА поклонческият път към свети Йоан Рилски. За това мястото на което стоим и се движим е свято. Осветено е от присъствието преди 550 години на светеца.", казва дядо Евлоги, игумен на Рилския манастир. Връщането на мощите става около 70 години след падането на България под турско робство, години на убийства на духовници, разрушения на храмове , потъпкване на светостта.

"Тук е мястото ,където всъщност те за последно пренощуват преди да бъдат поставени в главната църква на Рилския манастир.", споледя Мая Стоилова, която е реставратор.

Фреските и стенописите на старият храм носещи името на апостолите Петър и Павел се вярва, че носят чудодейната сила на Иван Рилски. Една част от тях са възстановени в автентичния им вид от реставратори. 

Църквата отдава почит на Свети Иван Рилски Чудотворец три пъти през годината. 18 август, 19 откомври и 1-ви юли. 

Репортаж на Снежана Любенова