БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

80 ГОДИНИ ОТ ОПЕРАЦИЯ „БАРБАРОСА“ - ГЕРМАНИЯ НАПАДА СССР

80 ГОДИНИ ОТ ОПЕРАЦИЯ „БАРБАРОСА“ - ГЕРМАНИЯ НАПАДА СССР

Знаменателна е днешната дата в световната история

Преди инвазията по границите на СССР Германия и нейните сателити концентрират близо 4 милиона души армия, хиляди танкове, самолети и оръдия, които без предупреждение започват настъплението. Войната е обявена официално часове след това.

Изненадата в съюза е повсеместна. Едва към обяд народният комисар на външните работи на СССР Вячеслав Молотов се обръща към народа, завършвайки с думите: „Нашето дело е право. Врагът ще бъде победен. Победата ще бъде наша “.

Още в първия ден на войната, 22 юни, в Съветския съюз е обявена обща мобилизация на военнослужещите, в западните райони на страната е въведено военно положение.

В първите дни на войната антихитлеровата коалиция започна да се формира. На 22 юни британският премиер Уинстън Чърчил обявява подкрепата си за СССР във войната с Германия.

Началото на операция Барбароса е катастрофа за съветския съюз. До зимата немците стигат на 20 километра от Москва. Въпреки това съветските войници проявяват небивал героизъм и издръжливост. В следващите четири години Съветският съюз дава повече от 27 милиона жертви, но оцелява и постига целта си - идеологията на фашизма бива разбита, съветското знаме се извисява над райхстага.