БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АДФИ: Частният хазарт е плащал значително по-малко такси от тотото за едни и същи игри. Частните лотарии спестили 210 милиона

АДФИ: Частният хазарт е плащал значително по-малко такси от тотото за едни и същи игри. Частните лотарии спестили 210 милиона

АДФИ: „Очаква се след излизането на резултатите от финансовата инспекция тези 210 милиона да нараснат“

Около 500 милиона лева е събрала хазната от хазартни игри в периода 2014-2019 година, ако обаче нямаше различни ставки за държавни такси за лицензираните хазартни оператори, те биха били с 210 милиона повече, стана ясно по време на извънреден брифинг на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Текст в закона обаче дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа. Държавната такса за моментна лотария и за всички видове лотария е 15%. Единственият оператор, който заплаща таксата в размер на 15%, е държавното предприятие Български спортен тотализатор. Останалите лицензирани хазартни оператори заплащат държавна такса по 20% от комисионни за участие. Така се оказва, че за една и съща хазартна игра се заплащат държавни такси, формирани по различен размер, разясни директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече за периода 2014-2019, сочи прогнозна справка на Комисията по хазарта.

"Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“, заяви Георги Начев. 

В момента Агенцията извършва финансова инспекция в Комисията по хазарта по разпореждане на министъра на финансите. В последствие има и постъпило искане на специализираната прокуратура за извършване финансова инспекция за проверка на законосъобразност на получените приходи от дължими държавни такси и вноски за социално -отговорно поведение на регистрираните хазартни оператори и осъществения контрол за периода от 2014 до 2019 година. Окончателните резултати от проверката се очакват до месец.

„Очаква се след излизането на резултатите от финансовата инспекция тези 210 милиона да нараснат“, стана още ясно от думите на Начев.

Източник: dariknews.bg