БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Адвокати излизат на протест за правова държава

Адвокати излизат на протест за правова държава

В деня, в който честваме Търновската конституция, адвокати излизат на национален протест.

Адвокатите протестират срещу неприемането на Закона за адвокатурата, който година и половина отлежава в Народното събрание, и Закона за мерките срещу изпиране на пари. Общността на българските адвокати също така не приема новия министър на правосъдието Данаил Кирилов, защото от него зависи пряко работата на адвокатурата.

Това ни пречи да бъдем независими и да защитаваме правата на гражданите, тъй като в парламента и към днешна дата продължава да се приемат скандални норми както в Гражданско процесуалния кодекс, така и в Административно процесуалния кодекс, заяви адвокат Петя Белелиева, цитирана от БГНЕС.

Протестиращите ще дадат срок на Висшия адвокатски съвет, от когото очакват да се намеси. В случай че техните искания не бъдат удовлетворени адвокатите заплашват да преминат към ефективни протестни действия. Едно от тях ще бъде спиране на плащането на членския внос към Висшия адвокатски съвет. Дори може да се стигне до там адвокатите да откажат да влизат в съдебни зали, защото те са хората, които могат да гарантират правата на гражданите.