БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА ВЛЕЗЕ В БЮДЖЕТНА КОМИСИЯ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Депутатите започнаха работа с преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в Закона за ДДС

Бюджетната комисия в парламента обсъжда актуализацията на бюджета на второ четене.

Депутатите започнаха работа с преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в Закона за ДДС.

Te одобриха на второ четене по-широка дефиниция за хляба, който от 1 юли ще бъде с нулева ставка добавена стойност. Между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на държавния бюджет от "Продължаваме промяната" предложиха данъка да отпадне за хлябове "бял", "Добруджа" и "типов" по утвърдените стандарти на БАБХ.

Комисията обаче отхвърли намаляването на налога от 20 на 9 на сто върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия. За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от "Възраждане", но вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът – съмнителен:

"790 млн. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа, е, че специално за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители".

Не бе прието и предложението на Ива Митева от ИТН значително да се намалят нормативно признатите разходи за адвокатите, които са на свободна практика - от 25 на 40%, с което на практика ще бъде намален и дължимия налог. БСП се обяви против предложението.

Остра дискусия предизвика и срокът за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, с което ще се стигне и до поскъпване на цигарите между 20 и 25 стотинки.

Отхвърлено беше и предложението на ГЕРБ намалената 9% ставка ДДС за бира и вино в заведения да продължи да е в сила до края на 2022 г.

В актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9 на сто и икономически растеж от 2.9 на сто.