БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АЛБАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРАТИ АРМИЯТА СРЕЩУ СТАЧКУВАЩИТЕ ДИСПЕЧЕРИ НА ЛЕТИЩЕ "МАЙКА ТЕРЕЗА"

Диспечерите са недоволни от планираните съкращения и са блокирали радарните кули

Според съобщения в албанските медии стачката е обявена след съкращаването на петима диспечери. Допълнително служителите на частната албанска фирма-концесионер се оплакват, че заплатите им са орязани с повече от половина от началото на коронавирусната пандемия, която доведе до рязък спад във въздушния транспорт на страната. Исканията им включват връщане на колегите им на работа, възстановяване на пълните заплати и финансова прозрачност за 2021 година.

Видео, публикувано от министъра на отбраната Нико Пелеши на страницата му във "Фейсбук", показва бронирани превозни средства, които се движат през летището до контролната кула. Той обясни крутите мерки със стратегическото значение на съоръжението за националната сигурност.

Спред властите стачката е силно политизирана. Опит за преврат я нарече дори министърът на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку.

Премиерът Еди Рама се нахвърли на стачниците в "Туитър", като написа: „Сериозният саботаж на дейността на летището ​“няма да бъде толериран!“ Той заплаши, че ще уволни тези диспечери, които отказват да се върнат на работа днес след приключване на стачката.

Той също така заяви, че опозицията подкрепя стачката в опит да предотврати доставките на ваксини срещу коронавирус по въздух до Албания.

В отговор диспечерите заявиха, че след като 24-часовата им стачка изтече, ще започнат безсрочни действия.