БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Александър Симов: БСП ще гласува имунитетът на Бойко Борисов да бъде свален

Александър Симов: БСП ще гласува имунитетът на Бойко Борисов да бъде свален

Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ ще бъде вредна за България, няма да участваме в такава непочтена сделка

„Ако голямата игра в 49-ото НС е втората политическа сила да излъже всичките си избиратели и грандиозно да покаже тази измама, която демонстрира в момента - от супергероите на доброто изведнъж са готови на всякакви компромиси да влязат в коалиция с ГЕРБ, мястото на БСП може да е единствено в опозиция.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Александър Симов в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той обясни, че пред очите ни се извършва непочтена сделка, която се опитват да опаковат като нещо друго. „Не може да скриеш лъжата. Това са хора, които 5-6 години твърдяха, че са основна алтернатива на Борисов, че ще разградят неговия модел, че ще променят България и ще унищожат корупцията. Сега тези хора са готови да се гушнат под мускула на същата тази корупция и това се представя като някакво геройство. БСП няма как да участва в такава непочтена сделка“, категоричен е социалистът и допълни, че партията няма как да подкрепи коалиция, която идва с измама и ще бъде епичен провал.

Александър Симов коментира последното редовно правителство, в което БСП участва с “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“: „Тогава ПП и ДБ следваха строго принципите, че правим това управление не просто от нуждата да не се отива на нови избори, а да се борим с наследството на ГЕРБ. Опитахме се да направим добра политика, като приехме най-социалния бюджетът, благодарение на БСП. Но тогава “Продължаваме промяната“ беше алтернатива на ГЕРБ, щяха да пенсионират Борисов, а сега виждаме някаква друга “Продължаваме промяната“, смята той и припомни: „Неслучайно Корнелия Нинова я нарече коалицията на безръките джентълмени, тъй като сега доста хора ще трябва да са без ръце - и от ГЕРБ, и от ПП.“

Според социалиста целият запис от заседанието на Националния съвет на ПП разкрива много демоничен образ на партията. „Това, което чух аз, ми прилича на сбирка от суперзлодеи от американски комикс, които обсъждат как да овладеят държавата. Вътре не се говори за политика. Основната тема е как да продадат коалицията с ГЕРБ, как да опаковат тази измама. Къде чухте обсъждане за справянето с цените? Но незаконни чистки - да, уволнения - да, как ще овладеят МВР, за да направят местните избори - да“, каза още той.

„Не може да се плаща всяка цена, само и само да има правителство“, категоричен е Симов и продължи: „Това правителство изначало идва с грандиозна лъжа и от двете страни. То ще бъде вредно за България“, категоричен е той и добави: „Всяка от останалите партии, които заявиха, че няма да подкрепи такава коалиция, има достатъчно причини да бъде яростна опозиция.“ 

По думите на социалиста в момента България няма нужда от партийно правителство, а от равноотдалечен експертен кабинет с ограничен срок на действие. „Мария Габриел не трябваше да бъде посочена като премиер, това беше грешка, ние го заявихме още в началото“, припомни той.

„В последните три години БСП е редовна мишена на всякакви медийно стрели, политически интриги. Всякакви политически шарлатани се упражняваха на гърба на БСП, а и пиратстваха. Но ние бяхме единственият глас на разума“, убеден е Симов

БСП ще гласува имунитетът на Бойко Борисов да бъде свален. „Той може да реши да постъпи щедро и да отърве своите коалиционни партньори от политическия пъзел, като сам даде имунитета си. Но очевидно е решил да ги поставя в тази морална дилема“, заяви Александър Симов, който изпитва недоумение от дилемата на ПП и ДБ, тъй като по думите му това са хора, които са изградили политическата си кариера върху това как Бойко Борисов ще влезе в затвора.

Социалистът коментира и връчването на втория мандат: „В тази сцена нямаше добри. Аз съм съгласен с думите на президента, че мандатът е дискредитиран. Но от друга страна Румен Радев и президентството дължат обяснение поне за част от нещата, които чухме в записите - за това “ала-бала“, каза още Симов.