БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Александър Симов към Кирил Ананиев: Защо излъгахте, че здравната ни система е готова за Ковид-19?

Александър Симов към Кирил Ананиев: Защо излъгахте, че здравната ни система е готова за Ковид-19?

Управлението на държавата е в ръцете на нещо много по-опасно от коронавируса

Симов припомни думи на Ананиев и попита управляващите излъгаха ли за здравната ни система.
В средата на юни, спомням си, здравният министър тогава Кирил Ананиев на изслушване в парламента оптимистично заяви: „Организацията в болниците, която действа в момента, ще остане в сила за дълъг период от време, за да могат да посрещнат предизвикателствата през есента и зимата“.
Нещо повече – тогава той обяви, че първоначално е имало трудности, но сме „намерили необходимата организация, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на Ковид-19“, припомня думите му депутатът от БСП Александър Симов в социалната мрежа Фейсбук.
„Днес виждаме, че всичко това се оказа поредната голяма лъжа. Защото много по-страшна от новината за броя на заразените е информацията за това, че болниците една по една започват да блокират. Медиците у нас така и не получиха реално финансово обезпечение за своята битка с вируса. Тоест проблемът на здравната система у нас съвсем не са изявите на Мангъров, а факта, че управлението на държавата е в ръцете на нещо много по-опасно от коронавируса.
Нали извънредното положение беше въведено, за да може болниците да бъдат подготвени? Нали блокирахме държавата, за да подготвим здравната система за удара?
Само, че лекарите се нуждаят от нещо повече от телевизионни интервюта и бодряшки уверения. Оня с джипа преди да излезе в карантина раздаде близо 3 милиарда, ама не съм чул да е отделил от тези пари за здравеопазване. И това е големият проблем. Убеден съм, че лекарите у нас могат да се справят с коронавируса. Но виж ГЕРБ е много по-страшно заболяване“, завършва той.