БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АМЕРИКАНСКА ВИЗИТА В ТАЙВАН МОЖЕ ДА ВЗРИВИ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ КИТАЙ И САЩ

АМЕРИКАНСКА ВИЗИТА В ТАЙВАН МОЖЕ ДА ВЗРИВИ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ КИТАЙ И САЩ

Китай смята Тайван за своя суверенна територия

Засилва се напрежението заради предстоящата визита на председателя на камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси в Тайван. Китай предупреди, че всяко посещение на Пелоси в Тайван ще се разглежда като опит за "подкрепа на независимостта на Тайван" и Пекин ще отговори с много строги, твърди и решителни действия.

Китай смята Тайван за своя суверенна територия.

Той заплаши, че ще отговори силово на всеки опит за визита на Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров. Възможният отговор е дори изпращане на военни самолети, които да затворят въздушното пространство на Тайван. Вече дори администрацията на Джо Байдън се опитва да убеди Нанси Пелоси в рисковете на такова посещение след заплахите на Пекин. Още повече, че Вашингтон няма официални дипломатически отношения с Тайван.

Въпреки това, ако Пелоси в крайна сметка вземе решение да отиде в Тайван, американската армия ще засили движението на свои военни сили и системи в Индо-Тихоокеанския регион, съобщиха от Пентагона, без да уточни подробности за бойни кораби и самолети. Предстои телефонен разговор между Байдън и китайския му колега Си Дзинпин, първият след 4 месеца мълчание между тях.