БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АМЕРИКАНСКАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА - ВРЕМЕННО БЛОКИРАНА

Пакетът с многомилиардна помощ за Украйна, поискан от правителството на САЩ няма да бъде готов поне до следващата седмица

Военната помощ от САЩ към Украйна е временно спряна. Обещаните 40 милиарда долара са блокрани в Конгреса, а сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол е предизвикал обстойно разглеждане на проектозакона за помощта.

Пакетът с многомилиардна помощ за Украйна, поискан от правителството на САЩ няма да бъде готов поне до следващата седмица.

Сенаторът републиканец Ранд Пол се противопостави на проектозакона, наречайки го "подарък за Украйна", и блокира бързото гласуване. Според него заделянето на толкова сериозни средства обрича на гибел американската икономика.

Според него пакетът помощ се нуждае от контролен орган, който да следи за изразходването на средствата. Политикът е известен със своята политика на изолационизъм, отказ от международни санкции и е против прекомерните правителствени разходи. Тойчесто възразява срещу изпращането на долари за войни в чужбина, в които САЩ не участват.

Законопроектът вероятно ще бъде разгледан отново в началото на следващата седмица.