БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция в рамките на 3 часа

Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция в рамките на 3 часа

Ограничителната мярка стресна и разгневи българските превозвачи

В рамките на 3 часа днес здравният министър Кирил Ананиев първо забрани, а след това възстанови транзитното преминаване на ТИР-ове от България към южната ни съседка Турция, съобщава в. Сега.

Припомняме ви, че по-рано днес той издаде заповед, в която се посочваше, че от днес временно се забранява влизането и преминаването през българска територия на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция и пристигащи от десетки държави от целия свят – от Германия до Непал. Другите граници остават отворени за преминаване на товарни и хуманитарни камиони.

Това стресна и разгневи родните превозвачи. "Вероятно от Турция ще има ответна реакция, и прогнозите са за струпване на опашка от над 1000 камиона само за 24 часа на границите ни със Сърбия и Румъния. Опашката за Турция вече е над 50 километра", коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на българските превозвачи, цитиран от БГНЕС. По-късно пред БНР Арабаджиев съобщи, че са получили уверение, че заповедта ще бъде отменена.

Така и стана. От здравното министерство съобщиха, че Ананиев е оттеглил своето нареждане, без да дадат абсолютно никакви други обяснения.