БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АНКАРА ПРИВИКА СПЕШНО ПОСЛАНИКА НА БЪЛГАРИЯ В ТУРЦИЯ

Поводът са твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент

Министерството на външните работи на Анкара е извикало късно снощи на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков.
Поводът са твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент. Според турската телевизия TRT, от югоизточната ни съседка са коментирали и протестите, които се проведоха късно снощи пред турското посолство в София.

На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори.

Припомняме, че вчера българското външно министерство привика турският посланик в София Айлин Секизкьок, на която е било обърнато внимание на случаи на предизборна агитация и пропагандни действия, които имат отношение към изборния процес в страната ни.

На срещата снощи е било казано на посраник Чолаков, че цитирам "поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране".

Вчера на брифинг на МВР Бойко Рашков обяви, че цитирам „поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи.“

Минстърът обясни още, че в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „Желаят турчин да е президент на България“.

Изявленията на Бойко Рашков предизвикаха реакция и снощи се проведе протест пред посолството на Турция. Демонстрантите разпънаха голям флаг на булевард "Васил Левски" и скандираха "България, България" и "България над всичко!".