БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Арестуваха зам.-министър заради вноса на отпадъци

Арестуваха зам.-министър заради вноса на отпадъци

Красимир Жеков бе отведен за разпит заради вноса на отпадъци, а по-късно се оказа арестуван

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков бе отведен за разпит заради вноса на отпадъци, а по-късно се оказа арестуван. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде подробности пред журналисти по повод провеждата от сутринта спецакция в София, Пловдив, Ботевград и Русе. Потвърди се и неофициалната информация, че тя е свързана с незаконен внос на отпадъци от Италия. Заедно с Жеков са арестувани още петима души.

Преди това екоминистърът Емил Димитров каза, че няма да иска оставката на Жеков, защото всъщност вносът на отпадъци се следял пракяь от регионалните екоинспекции, но при промяната на обстоятелствата от разпитван на арестуван не е ясно как ще се развият анещата.

Обиски бяха извършени в жилища на Жеков, както и в офиси на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които освен в бизнеса с автомобилни масла, участват и в този с рециклирането на акумулаторен и оловен скрап, но също така и полиетилен и попипропилен. Твърди се, че братята също се разпитват. Мобилните им телефони са изключени.

Темата с незаконния внос на италиански смесени отпадъци за съхранение и горене у нас нашумя в края на миналата година и стана причина за редица прокурорски проверки на площадки за съхранение на отпадъци и на въглищни централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, които също се оказа, че са използвали вносен отпадък за дейността си. Извършен бе арест на шефа на ТЕЦ "Бобов дол", който бе пуснат под гаранция.

Акцията започна в четвъртък сутринта от къща в Ботевград, в която живее заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той отговаря за издаването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България от два месеца. Този ангажимент му беше прехвърлен от новия министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро, след като Нено Димов беше арестуван и обвинен за източването на язовир "Студена".

След Ботевград прокуратурата, заедно със заместник-министър Живков, се пренесоха в сградата на Министерството на околната среда и водите в София. Направени бяха претърсвания и изземвания на документи.

Акция имаше и в сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

По първоначална информация става дума за разследване на организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не уточни с какво се е занимавала групата и кои влизат в нея, но обеща подробности по-късно през деня.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци.

Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец (той е бил два мандата кмет на Правец- бел. ред.), органите на реда са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци, предаде БНТ.

Търсят се взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други фирми, където е било предвидено евентуално тези боклуци да бъдат горени, но когато те не са сепарирани, тяхното горене е изключително опасно.

Красимир Живков беше кмет на Правец от 2003 до 2009 г. и в града минава за близък до бизнесмена Валентин Златев. След това Живков е назначен за областен управител на Софийска област от първия кабинет на Бойко Борисов и заема поста до 2013 г. Назначен е за заместник-министър на околната среда и водите във втория кабинет на Борисов през ноември 2014 г. Запазва поста и при третото правителство на ГЕРБ.

Източник: Дума