БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Арестувани са шестима служители от ДФ "Земеделие"

Арестувани са шестима служители от ДФ "Земеделие"

Шестима служители от Държавен фонд "Земеделие" са задържани за 24 часа

Шестима служители от Държавен фонд "Земеделие" са задържани за 24 часа. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод днешната проверка на спецпрокуратурата във фонда.

По-рано днес служители на спецпрокуратурата, КПКОНПИ и ГДБОП влязоха в сградата на ДФ "Земеделие", бе обявено, че се извървшат обиски на офиси и разпити на служители. От думите на Гешев стана ясно, че проверката е по повод делото срещу групата, ръководена от Миньо Стайков по подозрение за присвояване на средства по европейски проекти. В хода на това досъдебно производство са привлечени към наказателна отговорност 8 лица, каза Гешев. Той добави, че ръководител на групата е Миньо Стайков, който е с мярка задържане под стража. Налице са и обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредва - получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро, тоест на обща стойност 18 млн. лвева при разрешени лимити общо за две програми от около 5 млн. лвева, каза още Иван Гешев. За да се случи това нещо, му е оказано съдействие от служители на фонда, които не са изпълнили служебните си задължения, обясни зам.-главният прокурор.

Към този момент са налице доказателства за престъпление по служба от длъжностни лица от ДФЗ. Сред задържаните е и зам.-изпълнителният директор на фонд "Земеделие".

Източник: вестник "ДУМА"