БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Асошиейтед прес: САЩ се свързаха с Русия преди посещението на Байдън, за да предотвратят конфликт

Асошиейтед прес: САЩ се свързаха с Русия преди посещението на Байдън, за да предотвратят конфликт

Според агенцията страните са се опитали да избегнат грешни действия, които биха могли да доведат до конфликт между ядрените сили

Малко преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна, от Вашингтон са се свързали и са информирали Москва за посещението, за да избегнат конфликтни ситуации. Това съобщи в понеделник Асошиейтед прес , позовавайки се на Белия дом.

Според агенцията "обикновената комуникация с руснаците се е състояла, за да се избегнат конфликтни ситуации". По този начин страните се опитаха да избегнат грешни изчисления, които биха могли да доведат до конфликт между ядрените сили, се казва в доклада.

Както отбелязва Асошиейтед прес, подобно посещение е рядко явление, тъй като президентите на САЩ обикновено не посещават зони на конфликт, където САЩ не контролират въздушното пространство. В Украйна няма американски военни, с изключение на малък отряд морски пехотинци, които охраняват посолството на САЩ в Киев.

Агенцията посочва, че докато Байдън е бил в Украйна, американските разузнавателни самолети Boeing E-3 Sentry и Boeing RC-135 са били във въздуха. 

Преди около час CNN информира, че Байдън вече е напуснал територията на Украйна.