БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

“Атака” оспорва отстраняването на Сидеров

“Атака” оспорва отстраняването на Сидеров

На заседанието на групата във вторник от председателското място бе отстранен лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, а мястото му заеха двама съпредседатели Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ.

Юридическите аргументи за оспорване на решението изложи Явор Нотев, според който то страда от пороци, които го превръщат в нищожно, а като такова не следва да породи правни последици. Според него депутатите, взели решението за смяната, са се постарали да променят тези правила, които са представлявали пречка за осъществяването ѝ.

„Продължавам да бъде председател на ПГ на „Обединени патриоти“. Решението на групата е правно нелегитимно“, заяви от своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „Ако не реагира председателят на парламента, това ще означава, че си затваря очите пред закононарушението“, допълни още той.

Волен Сидеров определи още действията на колегите си от НФСБ и ВМРО като „задкулисен опит да бъде заличена коалицията“ и подчерта, че те могат д имат и своята геополитическа обосновка, давайки за пример сделката за придобиването на изтребителите F-16. На въпрос дали „Атака“ все още стои зад икономическия министър Емил Караниколов, който също даде зелена светлина за закупуването на самолетите, Волен Сидеров обясни, че той няма пряко отношение към цената и параметрите на сделката.

Сидеров обяви още, че от партията му иска свикване на т. нар. голям коалиционен съвет, както и на политическия съвет на коалицията „Обединени патриоти“. Поканите към лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов вече са отправени, а от „Атака“ настояват политическият съвет да се проведе от 15.00 часа на 12 юли, в стая 204 на Партийния дом.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че е разпоредила на правния отдел да изследва в детайли случая с промяната в ръководството в групата на патриотите и допълни, че ще вземе отношение едва след неговото заключение.