БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Атанас Зафиров: България е за деескалация на напрежението и продължаване на диалога с Русия

Атанас Зафиров: България е за деескалация на напрежението и продължаване на диалога с Русия

"НАТО няма да разполага войски в Украйна, което надявам се ще доведе до реципрочни действия от страна на Руската федерация и успокояване на ситуацията, заяви Зафиров

"НАТО няма да разполага войски в Украйна, което надявам се ще доведе до реципрочни действия от страна на Руската федерация и успокояване на ситуацията. Надявам се, че предстои дипломатическото решаване на въпроса", това каза пред Bulgaria on air председателят на парламентарната комисия по отбрана и заместник-председател на БСП Атанас Зафиров, във връзка с напрежението между Русия и НАТО. 

Зафиров изрази надеждата си, че тази положителна новина ще доведе до успокоение обществото, което последните дни се е концентрирало в темата.

По повод вчерашното заседание на Комисията по отбрана, народният представител от БСП посочи, че срещата е преминала спокойно, като на нея са присъствали политическото и военно ръководство на Министерство на отбраната. "Стана ясно, че към България няма отправено искане за разполагане на съюзнически войски", допълни той. Народният представител сподели, че днес ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание, на което ресорните министри ще коментират темата. 

"Надявам се на това заседание да получим подробна информация за решенията на вчерашното заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет", заяви Зафиров. По думите му предстои да бъде изготвена позиция на правителството и искрено се надява това, което е залегнало в коалиционното споразумение да намери място в тази позиция.  

"България е достоен член на НАТО и българските въоръжени сили изпълняват с достойнство своите съюзнически функции", беше категоричен председателят на военната комисия. Социалистът изрази увереността си, че всичко ще бъде максимално ясно и прозрачно, всяка една партия от коалицията ще може да защити своите позиции. "Сигурен съм, че накрая ще се стигне до единно решение", посочи още Зафиров. В заключение депутатът каза, че в момента няма място за притеснение, нашата национална сигурност не е застрашена.