БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Атина подкрепи София: Никой не може да попречи държава членка на ЕС да защити интересите си

Атина подкрепи София: Никой не може да попречи държава членка на ЕС да защити интересите си

Това заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас

Никой не може да попречи на държава-членка на Европейския съюз да поставя свои собствени проблеми в процеса на присъединяване. Това заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, коментирайки условията, които България поставя пред Северна Македония в процеса на европейската интеграция. Така индиректно Гърция застана зад справедливата кауза на България и евентуалното вето, което може би ще наложи за старта на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

„В процеса на интеграция ще се стремим да гарантираме, че гръцките интереси са удовлетворени", подчерта говорителят на официална Атина, съобщава скопското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".

„Традиционно сме за укрепване на връзките на страните от целия регион и разбира се, че подкрепяме европейската перспектива на страните от Западните Балкани. И ние ще продължим да го правим. Следователно, както знаете, в миналото сме казвали, че ще отваряме и затваряме преговорните глави в съответствие с нашите интереси. Ще се стремим в процеса на интеграция да гарантираме, че гръцките интереси са удовлетворени. В този контекст никой не може да попречи на която и да е друга държава-членка да постави свои собствени проблеми в процеса. Надяваме се, че в края на пътя наистина ще бъде отворена вратата за европейска перспектива и за тези страни", подчерта Пецас.