БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Австралия премахва британския монарх от банкнотите си

Австралия премахва британския монарх от банкнотите си

Банкнотата от 5 долара е единствената в Австралия, върху която все още е изобразен монарх

Австралийската централна банка съобщи днес, че върху новата 5-доларова банкнота ще присъства изображение, посветено на местното коренно население, вместо лика на британския монарх Чарлз Трети, предаде Асошиейтед прес. Все още обаче се очаква той да бъде изобразен върху монетите, които понастоящем са с портрета на покойната кралица Елизабет Втора. 

Банкнотата от 5 долара е единствената в Австралия, върху която все още е изобразен монарх. 

Банката обяви, че решението е взето след консултации с правителството на лявоцентристката Лейбъристка партия, което подкрепя промяната. Според опонентите този ход е политически мотивиран.  

Британският монарх продължава да е държавен глава на Австралия, въпреки че понастоящем ролята му в голяма степен е символична. Подобно на много бивши британски колонии, в Австралия също тече дебат до каква степен страната трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.

Резервната банка на Австралия (централната банка на страната) съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще има различен дизайн, който ще замени лика на кралицата, починала миналата година. С този си ход централната банка иска да почете "културата и историята на първите австралийци".

"От другата страна на банкнотата от 5 долара отново ще бъде изобразен австралийският парламент", обяви банката в комюнике.

Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс заяви, че промяната носи възможност за постигане на добър баланс.

"Монархът все още ще е изобразен върху монетите, но банкнотата от 5 долара ще казва повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра новина",  каза той пред медиите. 

Опозиционният лидер Питър Дътън коментира, че централна роля за това решение е изиграл премиерът Антъни Албанезе.

След като встъпи в длъжност миналата година, Албанезе започна да полага основите за преминаване на страната към републиканска форма на управление, създавайки нова длъжност - помощник-министър за републиката, но провеждането на референдум за прекъсване на конституционните връзки с Великобритания не е сред първостепенните приоритети на правителството. 

Банката планира да се консултира с представители на местното коренно население за дизайна на банкнотата от 5 долара, като се смята, че този процес ще отнеме няколко години преди банкнотата да види бял свят.

Сегашната банкнота от 5 долара ще се емитира до въвеждането на новия дизайн и ще продължи да е законно платежно средство, дори когато новата банкнота бъде пусната в обращение. 

Очаква се ликът на крал Чарлз Трети да се появи върху австралийските монети по-късно тази година.

Един австралийски долар се обменя за 0,71 щатски долара.