БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

АВСТРАЛИЙСКИТЕ УЧЕНИ РАЗКРИХА ПОЛЗИТЕ ОТ УМЕРЕНАТА УПОТРЕБА НА КАФЕ

Две - три чаши от напитката дневно ограничават риска от сърдечно-съдови заболявания

Ново научно изследване потвърждава ползите от умерената употреба на кафе. Две - три чаши от напитката дневно ограничават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези заключения са направени от учени от институт в Мелбърн след 12-годишни изследвания.

Учените от Австралийския институт за изследване на сърдечните заболявания и диабета решават да решат споровете какъв е ефектът от кафето върху здравето.

В своето изследване учените изследват връзката между видовете кафе и аритмиите, сърдечно-съдовите заболявания и смъртността, използвайки данни от реакциите при близо 450 хиляди души.

Участниците попълвали подробен въпросник, в който съобщавали колко чаши кафе пият дневно, независимо дали напитката е разтворима, от смлени зърна или безкофеинова. След това те са разделени на шест групи в зависимост от количеството дневна консумация на напитката: никаква, по-малко от пет чаши, както и надвишаване на този брой чаши на ден.

Заключението - пиенето на две до три чаши кафе на ден води до по-дълъг живот и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с въздържането от кафе.

Разбира се, учените уточняват, че употребата на кафе трябва да бъде умерена и съобразена със здравословното състояние на консуматорите.