БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АВСТРИЯ С НОВ КАНЦЛЕР

АВСТРИЯ С НОВ КАНЦЛЕР

Външния министър на Австрия Александър Шаленберг положи клетва като нов ръководител на правителството на Дунавската република

Външния министър на Австрия Александър Шаленберг положи клетва като нов ръководител на правителството на Дунавската република. Той замени като канцлер Себастиан Курц, който подаде оставка под натиска на прокуратурата по подозрения за корупция.

Шаленберг влезе в правителството като безпартиен, въпреки че е близък с подалия оставка Курц. Досегашният канцлер трябваше да се оттегли, тъй като това беше условие за запазването на управляващата коалиция, поставено от младшия партньор - Зелената партия. Курц беше обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания в своя полза. Той категорично отрече обвиненията.

След оставката, Зелените увериха, че ще продължат коалицията с Народната партия. Самият Курц все пак остава начело на нея.

В първото си съвместно писмено изявление заместник-канцлерът и лидер на Зелените Вернер Коглер и Александър Шаленберг обявиха, че имат много неща, които трябва да свършат, включително реформата на социалната система, данъчното облагане и бюджета.

В кратко изявление пред медиите Шаленберг каза, че е изненадан от неочакваното си „повишение“ и че ще продължи досегашната правителствена политика.

Спокойното прехвърляне на властта беше високо оценено от австрийския президент Александър Ван дер Белен, който е убеден, че правителствената криза е приключила.