БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

АВСТРИЯ ЗАТЪВА В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

АВСТРИЯ ЗАТЪВА В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

Австрия е обхваната от политическа криза, след като управляващата Народна партия беше уличена, че неправомерно е плащала за положително отразяване в медиите

Опозиционната Социалдемократическа партия и Либералната партия смятат, че Курц вече не трябва да бъде канцлер. Политическата му жизнеспособност поражда безпокойствои сред младия коалиционен партньор - Зелените, те ще обсъдят този въпрос на среща с австрийския президент.

Старшият член на коалицията - Австрийската народна партия, водена от канцлера - продължава да подкрепя своя ръководител. Самият Курц също отказва да се оттегли. Той е един от подсъдимите в антикорупционно разследване, което засяга 10 души. Властите проверяват участието на политика в измами - в честотата, публикуването на поръчани материали и социологическите проучвания, финансирани от държавния бюджет.

Екипът на премиера смята, че делото е инициирано от политически опоненти. Те напомнят, че преди половин година Курц вече беше заподозрян в лъжесвидетелстване. Самият премиер многократно е заявявал, че следователите нямат какво да му покажат, което означава, че този случай скоро ще бъде приключен.

Прокурорите нахлуха във вторник в централата на партията, в кабинета му в правителството и във финансовото министерство, докато Курц беше на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Словения.