БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Б.БОРИСОВ ДЕМОНСТРИРА ПРЕД ЕС, ЧЕ СИ Е НАПИСАЛ ДОМАШНОТО ЗА ВАКСИНИРАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ. ТАКА ЛИ Е ВСЪЩНОСТ?

В изявлението си Борисов потвърждава насоките на Евросъюза, че до края на март и България ще има план за ваксинирането на 80% от медиците и 70% от възрастните

И българският премиер е направил изказване след края на заседанието на Европейския съвет, което е публикувано в единния информационен портал за епидемията.
В изявлението си Борисов потвърждава насоките на Евросъюза, че до края на март и България ще има план за ваксинирането на 80% от медиците и 70% от възрастните.
Този оптимизъм на премиера за планирано и масово ваксиниране обаче остро противоречи на реалността.

До момента в България са ваксинирани едва 25 251 души. Това темпо на ваксиниране поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса. Използвани са данните от официалните здравни власти на всяка от страните.

В изявлението си Борисов е изразил надежда, че това, което страната е заплатила - големите количества ваксини в следващите месеци да дойдат в България. Както вече неведнъж стана известно в медиите, властите са поръчали недостатъчно ваксини.
През ноември миналата година, правителството създаде впечатление, че ако има проблем с ваксините, той ще е, че ще ни останат в излишък. "Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини", коментира на специално свикано съвещание шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и беше подкрепен от Ангел Кунчев и др.
Оказа се, обаче, че темповете и сроковете на доставки, както и бройките ваксини - властите тук избраха да ес доверят на Файзер и Бионтех и на Астра Зенека - са съвсем недостатъчни.