БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Байдън написа в книгата за гости на музея на атомната бомба в Хирошима, че ще се стреми към свят без ядрени оръжия

Байдън написа в книгата за гости на музея на атомната бомба в Хирошима, че ще се стреми към свят без ядрени оръжия

Байдън няма намерение да се извинява от името на Съединените щати за използването на атомна бомба над Хирошима

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да се стреми към свят без ядрени оръжия в послание, което остави при посещение в музей в Хирошима, документиращо опустошението, причинено от американска атомна бомба през 1945 г., съобщи японското правителство в събота.

„Нека историите на този музей напомнят на всички ни за нашите задължения да изградим бъдеще на мир“, написа Байдън в книгата за гости на Мемориалния музей на мира в Хирошима, който той посети с други лидери на Г-7 в началото на трите еднодневна среща на върха в западна Япония в петък.

„Нека заедно продължим да напредваме към деня, когато можем най-накрая и завинаги да избавим света от ядрените оръжия. Запазете вярата си!“ той добави.

Байдън е вторият действащ президент на САЩ след Барак Обама, стъпил в Хирошима, мястото на първата ядрена атака в света. Той и другите лидери на Г-7, включително от другите ядрени сили Великобритания и Франция, направиха безпрецедентно съвместно посещение в музея.

Съоръжението показва вещи, оставени от жертви, снимки и други материали, които предават ужаса от пускането на американската атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Смята се, че атаката е убила 140 000 души до края на 1945 г.

Дипломатически източник каза в петък, че лидерите на Г-7 са видели някои от постоянните експозиции на музея, които включват снимки, отразяващи мащаба на разрушенията в града.

Байдън не направи изявление в парка, след като напусна музея. Той участва с други лидери на Г-7 в церемония по полагане на венци в кенотаф за жертвите на атомната бомба в парка.

Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза по-рано, че Байдън няма намерение да се извинява от името на Съединените щати за използването на атомна бомба над Хирошима по време на пътуването му до града.

Източник: kyodonews.net