БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БАЙДЪН ОБЯВИ ВОЙНА НА ТЪРГОВЦИТЕ НА НЕЛЕГАЛНО ОРЪЖИЕ

Продавачи на смърт , така американският президент Джо Байдън нарече търговците на незаконно оръжие

Новите мерки ще отнемат лицензите за оръжие на дилърите, които продават пистолети и пушки под тезгяха. Заплашени от забрана за търговска дейност са и тези, които не успеят да докажат в срок, че действат напълно в рамките на закона.

"Ще се погрижим да не можете да продавате смърт и хаос по нашите улици. В 90% от случаите на местопрестъпленията са откриват незаконни оръжия. Търговците на смърт заради печалбата продават оръжия, които убиват невинни хора.", заяви Джо Байдън.

Байдън и главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обявиха още и строги проверки срещу незаконния трафик на оръжие и засилване на федералното финансиране на полицията по места.

По думите на президента в райони с висока престъпност могат да бъдат наети повече служители на реда, като за техните заплати се използват средствата за подпомагане на коронавируса.

Администрацията на Байдън е изправена пред нарастващ натиск и от страна на активистите за въвеждане на ограничения върху огнестрелните оръжия оръжията.

Продажбите на оръжие в САЩ нараснаха миналата година, когато протести избухнаха заради полицейската жестокост и оспорваните президентски избори.

Същевременно Втората поправка на Конституцията, защитава правото на притежание на оръжие, право което влиза в сблэсэк с нрастващите смъртни случаи от стрелби на обществени места.