БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Байдън подписа закон за разсекретяване на информация за COVID-19

Байдън подписа закон за разсекретяване на информация за COVID-19

Законопроектът премина през Сената и Камарата, преди да бъде изпратен в Белия дом

Американският президент Джо Байдън подписа закон, който изисква разсекретяване на информацията, свързана с произхода на коронавируса, който причинява COVID-19, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че споделя целта на Конгреса за разкриване на възможно най-много информация за произхода на COVID-19.

"При прилагането на този законов акт моята администрация ще разсекрети и сподели възможно най-голяма част от тази информация, в съответствие с моите конституционни правомощия", гласи изявление на Байдън.

Законопроектът премина през Сената и Камарата, преди да бъде изпратен в Белия дом.

Във Вашингтон се води силно политизиран дебат за произхода на коронавирусната пандемия почти откакто първите случаи на зара бяха регистрирани в китайския град Ухан края на 2019 г. Дебатът беше подновен миналия месец, когато в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че министерството на енергетиката на САЩ е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в китайска лаборатория. Ведомството е направило преценката си с "ниска степен на доверие" в класифициран разузнавателен доклад. ФБР също е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в резултат на изтичане от лаборатория. 

"Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, за да помогнем да се гарантира по-доброто предотвратяване на бъдещи пандемии", каза Байдън.

В тази връзка китайското министерство на външните работи заяви, че свързаното с Китай съдържание в закона за КОВИД-19, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, представя невярно и погрешно фактите, предаде Ройтерс.

"Китай призовава САЩ незабавно да спрат политическите манипулирането", заяви говорителят Ван Вънбин на пресконференция.