БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Байдън пристигна на изненадващо посещение в Киев

Байдън пристигна на изненадващо посещение в Киев

Визитата на Байдън не е била огласена предварително от съображения за сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна днес на изненадващо посещение в Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън направи изказване по време на срещата си със Зеленски в Мариинския дворец, за да обяви отпускането на допълнителна помощ от половин милиард долара от САЩ и да увери Украйна в американската и съюзническата подкрепа в хода на конфликта. Ройтерс уточнява, че пакетът от помощи, който Байдън ще огласи в детайли утре, ще съдържа и муниции за мобилните реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС.

"Една година по-късно Киев устоява. И Украйна устоява. Демокрацията устоява", каза Байдън.

Той припомни, че е посещавал Украйна шест пъти по времето, когато беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама. "Знаех, че ще дойда отново", отбеляза президентът на САЩ. Байдън заяви, че Вашингтон ще подкрепи Украйна, докато е необходимо.

ДПА посочва, че визитата на Байдън не е била огласена предварително от съображения за сигурност. Според руски медии Байдън е пътувал с влак от полската граница до Киев, но официална информация от украинска или американска страна за това все още няма.