БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Балъков: Искам промени в отношението на медии и общество в националния отбор

Балъков: Искам промени в отношението на медии и общество в националния отбор

"Лъвовете" гостуват в Прага на 7 юни, а три дни по-късно приемат Косово на Националния стадион "Васил Левски"

"Ако искаме да останем в борбата, четири точки са задължителни, ако са три, не се знае какво ще стане, зависи и от другите отбори. Не трябва да падаме в Чехия", коментира новият национален селекционер Красимир Балъков преди предстоящите евроквалификации с Чехия и Косово.

"Лъвовете" гостуват в Прага на 7 юни, а три дни по-късно приемат Косово на Националния стадион "Васил Левски", след като записаха равенства в първите си два мача от квалификационния цикъл с Черна Гора и Косово.

"Искам футболистите, които викам, да играят поне в 70 процента от мачовете си, за да имат добър ритъм. Изключение правим само с футболисти, които имат качества, които знаем на 100 процента, че ни трябват - бързина, реакция, младост, като Кирил Десподов, един от най-добрите млади и талантливи футболисти. Лагерът засега преминава много добре, изключително доволни сме от желанието, което виждаме, но е много малко време, за да мога да говоря повече", каза на пресконференция в Бояна днес Балъков. Той потвърди, че нападателят Станислав Костов и бранителят Камен Хаджиев отпадат от групата на тима за предстоящите срещи.

Балъков сподели, че иска да направи сериозни промени в националния отбор. "Имам предвид първо спортно-технически промени, вие виждате и повиквателните за състезателите, има доста изненади с имена, които не са били викани досега. Но най-вече промени в качеството на начина, по който искаме да играем. От друга страна много ми се иска да има промени в отношението на медии и общество в националния отбор. За да има такава промяна, ние искаме да покажем първо, че ние искаме да се промени и отношението на хората към нас. В последните 15 години има изключително негативно отношение към много неща в националния отбор, което е разбираемо, защото отборът не се е класирал за голям форум в последните 15-16 години. Ние трябва да променим желанието, заряда, за да се види това от любителя на футбола, да ни подкрепи и заедно евентуално с успех да направим промените, които искаме. Ако успеем да побеждаваме, това е промяната, да побеждаваме и евентуално да се класираме на Европейско или Световно първенство", коментира той.

Треньорът на България заяви, че умората във футболистите след клубния сезон не може да е оправдание за нашия тим. "За всички е край на сезона. Чехия също имат много контузии и проблеми, така че това не може да бъде причина за нас да се оправдаваме с нещо. Напротив, аз казах на моите футболисти, че с идването на новия треньорски щаб при нас има импулс, който те трябва да използват и това да ни бъде предимството пред другите. Дали ще го направим зависи от нас. И при нас има много контузени, много футболисти, които не успяха да дойдат на лагер. Но който е здрав, той ще играе".

Балъков коментира, че "лъвовете" ще търсят победа в двубоите с Чехия и Косово, за да увеличат шансовете си да играят на Евро 2020. "Единственият отбор, който може да ни плаши, е Англия. Но ние сега играем срещу Чехия и Косово, може би в медийното пространство много хора смятат, че Чехия са фаворити, ние не можем да отречем, че на базата на годините, които са минали, те са фаворити. Но аз неслучайно съм взел анализатор, който показа по статистически данни, че разликата между двата отбора не е чак толкова голяма. Така че футболистите трябва да си повярват, трябват да имат огромно желание и заряд за победа и смятам, че ако постигнем това, което искаме в това кратко време, ние може да се поздравим с победа. Друго не ни устройва, ние нямаме избор, трябва да търсим победата. Ако искаме да останем в борбата, четири точки са задължителни, ако са три, не се знае какво ще стане, зависи и от другите отбори. Не трябва да падаме в Чехия", каза той