БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЕЛАРУСКО-ПОЛСКАТА МИГРАНТСКА КРИЗА Е КЪМ СВОЯ КРАЙ

Европейският съюз е готов да приеме 2000 имигранти

Стотици мигранти от Близкия изток се завръщат у дома след дълги дни в ничията земя между Полша и Беларус. От 430 мигранти, излетели от Минск, 390 са се запътили към международното летище Ербил в Иракски Кюрдистан. След спирката там лайнерът продължи полета си за Багдад.

Решението на граничната криза е било обсъдено от германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Беларус Александър Лукашенко. Според критиците с предизвикването на миграционната криза и с последвалите преки разговори за решаването ѝ президентът на Беларус разбива дипломатическата си изолация и по този начин легитимира правителството си.

По-рано Полша и Германия отхвърлиха искането на официален Минск за откриване на хуманитарен коридор за хората, събрали се на границата, и да позволят на две хиляди желаещи да стигнат до Германия

В спонтанния лагер на белоруско-полската граница през последните седмици се бяха натрупали над 2 хиляди души, включително жени и деца. Отделни групи бежанци направиха опити да пробият към ЕС - те завършиха с неуспех или трагедия.