БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Без маски в офиси с до 7 души

Без маски в офиси с до 7 души

Отпадането на маските ще става по преценка на работодателите

В колективи до 7 души се допуска изключение от изискването за носене на защитна маска за лице, но това може да стане само ако са всички са ваксинирани или преболедували коронавирусна инфекция. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Отпадането на маските ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

Заповедта влиза в сила от днес.

Източник: Дума