БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БЕЗ НЕСЪЩЕСТВЕНИ ПЪТУВАНИЯ И УСКОРЯВАНЕ НА ВАКСИНАЦИИТЕ: РЕШЕНИЯТА НА ВИДЕО СРЕЩАТА НА ЕС

Строги ограничителни мерки, забрана за несъществените пътувания в зоните на Европейския съюз, където има твърде много случаи на коронавирус и ускорено разпространението на ваксината

Лидерите на ЕС се съгласиха, че границите трябва да останат отворени, но признаха възможността несъществените пътувания за граждани да станат силно непрепоръчителни. Това се отнася както за външните, така и за вътрешните граници на ЕС. Що се отнася до пътуванията от трети страни извън общността, тогава всеки ще трябва да направи писиар тест преди заминаването.

"С оглед на много сериозната санитарна ситуация, всички несъществени пътувания както в страната, така и, разбира се, в чужбина трябва да бъдат категорично потиснати. В същото време е абсолютно важно да се поддържа функционирането на единния пазар. Основните стоки трябва да продължат да пресичат границите безпрепятствено. Това е изключително важно. Що се отнася до външните граници, ние също ще предложим да предприемем допълнителни мерки за сигурност", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.


Друг въпрос, който лидерите на ЕС обсъдиха, е стратегията за ваксинация. Някои бяха загрижени от забавяне на доставките на ваксини от фармацевтични компании.

"Лидерите искат да ускорят ваксинацията и в тази връзка трябва да се спазват поетите от компаниите ангажименти за снабдяване. Лидерите потвърдиха, че ваксините трябва да се разпределят едновременно, като се вземе предвид демографията. И ние потвърдихме необходимостта да следим внимателно процеса Ще бъдат проучени всички възможни средства за осигуряване на бърза доставка, включително бързо разпространение, за да се избегнат закъснения.", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидерите на ЕС се съгласиха по време на видеоконференцията, че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. Те обаче оставиха за по-късно дебатът дали сертфикатите могат да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Привържениците на така наречените паспорти за ваксинация казват, че паспортите могат да спомогнат да се ускори икономическото възстановяване. Критиците твърдят, че въвеждането им може да доведе до дискриминация.