БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Безсмъртният полк премина в 60 града в България. 74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма

Корнелия Нинова: Победата даде възможност за обединена и мирна Европа

74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Шествието "Безсмъртен полк България" и тази година се състоя в повече от 60 български града по повод 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. На тържествена церемония пред Президентството издигнаха знамето на Европа. Тържествено вдигане на флага започна с поздрав на президента Румен Радев към гвардейската част. 

В Националния организационен комитет на Шествието "Безсмъртен полк България" участваха представители на Съюза на ветераните от войните на България, военнопатриотични и други неправителствени организации.

В столицата началото на шествието беше дадено в 9,30 часа от площад "Св. Александър Невски", а участниците носеха снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени бяха и 30 табла с имената на 13 000 жертви. 

Традиционно „Безсмъртният полк” премина по бул. „Цар Освободител“ и достигна до Паметника на Съветската армия, където слово произнесе посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Празникът завърши с митинг-концерт, където Грета Ганчева, облечена цялата в бяло, изпя на руски "День победы".

Посланик Анатолий Макаров

На шествието в Пловдив за първи път освен традиционните Георгиевски ленти участниците носеха и специалните червени ленти на победата. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на БСП - София Калоян Паргов поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн по повод Деня на победата. На събитието присъстваха ветерани от войните, десетки граждани, социалисти, депутати и общински съветници от БСП. Всички носиха "Георгиевска лента", български, руски знамена и портрети на загинали във войната.